Sultan (1978) Kartal TİBET

Sultan, yönetmenlik koltuğunda Kartal Tibet'in oturduğu, yapımcılığını Nahit Ataman'ın üstlendiği, senaryosunu ise Yavuz Turgul'un yazdığı 1978 yapımı dram-komedi türündeki sinema filmi. Başrollerini Türkan Şoray, Bulut Aras, Şener Şen ve Adile Naşit paylaşmaktadır. Sultan'ın özgün müziğini Cahit Berkay Yavuz Turgul ile birlikte besteledi. Sultan, mahalle kültürünün ne olduğu, gecekondulaşmanın kentlerde nasıl var olmaya çalıştığı ve arabesk kültürü üzerine önemli filmler arasında gösterilmektedir. Filmin çekimleri İstanbul'un Sarıyer ilçesinin Rumelihisarı Mahallesinde, Boğaziçi Üniversitesi'nin Kuzey Kampüsüne yakın bir noktada gerçekleştirildi. 


Konusu 
İstanbul'un varoşlarında geçen filmde, mahallenin genç ve yakışıklı genci ve aynı zamanda mahalle muhtarının oğlu olan Kemal (Bulut Aras) minibüsçülük yapmaktadır. Mahallede pek çok genç kız ile çıkmakta olan Kemal, bir gün Sultan'ı (Türkan Şoray) elde etmeyi planlar. Ancak çetin ceviz çıkan kız yakışıklı genci bayağı bir hırpalar. Bu esnada genç kıza gerçekten aşık olur. Diğer taraftan mahalle muhtarına gelen bazı kişiler gecekonduların bulunduğu yeri satın almış ve herkesi evlerinden atmak istemektedirler. Mahalleli ve muhtar arasında kıyasıya bir kavga başlar. Mahallede en son kalan dul kadın ve birkaç aile daha başka bir yere ev yapmak üzere göç ederken, yakışıklı delikanlı dul kadının peşinden giderek ona evlenme teklif eder. 
Oyuncular
Türkan Şoray – Sultan (ses. Nevin Akkaya)
Bulut Aras – Kemal (ses. Esen Günay)
Adile Naşit – Ebe Hatice
Şener Şen – Bakkal Bahtiyar
İhsan Yüce – Muhtar
Erdal Özyağcılar – Çarli Cevat
İlyas Salman – Bekçi Kolombo
Güzin Özyağcılar – Melek
Filiz Bozkurt – Seher
Hikmet Gül – Hikmet
Tuncer Sevi – Kavanoz Nuri
Ahmet Arıman – Apo
İlhan Hemşeri – Müteahhit
Selim Naşit Özcan – Kahveci Ali
Ekrem Dümer – Komiser
Gül Yalaz – Şerife
Hasan Yıldız
Ayşe Kemikoğlu – Asiye
Ali Karagöz
Sabahat İzgü
Yusuf Çatalbaş
Yaşar Şener
Billur Kalkavan

 Filmdeki karakterlerin adı dönemin dizilerini ve tek kanal döneminin TRT kültürünü yansıtır. İlyas Salman'ın canlandırdığı mahalle bekçisi olan Kolombo için, dönemin dizilerinden Komiser Columbo'dan esinlenilmiştir. Erdal Özyağcılar'ın performans sergilediği Melek'in kocası Cevat'ın "Çarli" lakabı ise 1976-1981 yılları arasında yayınlanan Amerikan yapımı Charlie'nin Melekleri dizisinden ilham almıştır.

Yorumlar