Amansız Yol (1985) Ömer KAVUR


 Amansız Yol, başrolünde Kadir İnanır'ın rol aldığı 1985 yapımı Ömer Kavur filmi. İstanbul’dan Mardin’e yapılan bir tır yolculuğu etrafında gelişen bir yol filmidir. Yönetmen, Wim Wenders’in çalışmalarından etkilenerek filmi çektiğini ifade etmiştir.

Film, 1986 yılında 5. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri en iyi üç filmden birisi olmuş (diğerleri; Züğürt Ağa ve Adı Vasfiye) ve "Sabahat" rolündeki Zuhal Olcay'a 1985 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü getirmiştir.

Konusu

Tevkif edilip hapse mahkûm edildiği için uzun yıllar Almanya'da kalan tır şoförü Hasan çok önceleri İstanbul'da bıraktığı eski sevgilisi Sabahat'ı çocukluk arkadaşı Yavuz'la evlenmiş ve ondan bir kız çocuğu edinmiş olarak bulur. Kocasının fahişeliğe ve kirli işlere ittiği Sabahat'la yeniden eski ilişkilerini tazelerler. O arada, bir alacak işi yüzünden haydutlar Yavuz'un peşine düşerler ve ailesini tehdit ederler. Böylece izlenenler arasında Yavuz'un karısı da vardır. Hasan küçük Ayşe ve Sabahat'ı kamyonla güneye kaçırır. Haydutlar yol boyunca onları izler.

Oyuncular

    Kadir İnanır - Hasan (ses. Kamran Usluer)
    Zuhal Olcay- Sabahat
    Yavuzer Çetinkaya- Topal Yavuz (ses. Levent Dönmez)
    Mine Çayıroğlu - Küçük Ayşe (ses. Ebru Oğuz)
    Mustafa Dik - Takipçi Mafya (ses. Dinçer Çekmez)
    Ümit Yesin - Sabri (ses. Sezai Altekin)
    Ferda Ferdağ
    Hasan Yıldız - Takipçi Mafya

Yorumlar