Bir Zamanlar Anadolu'da (2010) Nuri Bilge Ceylan


Bir Zamanlar Anadolu'da, Nuri Bilge Ceylan'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2011 yapımı Türk dram filmi. Başrollerini Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel'in paylaştığı film, bir doktor ile cinayet soruşturması yürüten bir savcının 12 saatlik gerilimli hikâyesini konu almaktadır. On bir hafta süren filmin çekimleri Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde gerçekleşti.

Nuri Bilge Ceylan, bu filmiyle kentsel kaygılarını bir kenara bırakıp, tekrar taşranın sıkıntılı dünyasına dönmüş, ama bu sefer bir cinayet hikâyesinin gerilimini anlatmıştır. Film, bir doktor ile bir savcının 12 saatlik gerilimli öyküsünü peliküle aktarmıştır.

TRT'nin de katkısıyla, Bosna-Hersek ve Türkiye'nin ortak yapımı olan film 11-22 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleşen 64. Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye için yarışacak filmler arasına girdi ve ikinci büyük ödül olan Büyük Ödül'ü kazandı. Film, 84. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'nin yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı olarak seçilmiştir.

2016 yılının Ağustos ayında BBC'nin düzenlediği ve dünyanın her tarafından 177 film eleştirmeninin oy kullandığı "21. Yüzyılın 100 Harika Filmi" listesinde tek Türk filmi olarak 54. sırada yer almıştır.

Oyuncular

Doktor Cemal rolünde Muhammet Uzuner

Savcı Nusret rolünde Taner Birsel

Komiser Naci rolünde Yılmaz Erdoğan

Arap Ali rolünde Ahmet Mümtaz Taylan

Muhtar rolünde Ercan Kesal

Zanlı Kenan rolünde Fırat Tanış

Maktul Yaşar rolünde Erol Erarslan

Zanlı Ramazan rolünde Burhan Yıldız

Polis İzzet rolünde Murat Kılıç

Abidin rolünde Şafak Karali

Otopsi teknisyeni Şakir rolünde Kubilay Tunçer

Muhtarın kızı Cemile rolünde Cansu Demirci

Yorumlar