Yüreğine Sor

Yüreğine Sor Filminin Konusu

İki genç insan, Esma ile Mustafa birbirini sevmiştir. Gelecek, ancak birlikte olduklarında anlamlıdır onlar için. Yoksa hayatın bir değeri yoktur. Ne var ki, bu aşkın döneme ve yöreye özgü bir engeli bulunmaktadır: Mustafa gizli Gâvur'dur. Dışı Müslüman içi ise gayr-ı Müslim'dir, yani münafıktır. Yani bir takım menfaatler için ve belki de Türkler arasında nifak çıkarmak ve ihanetlerini perdelemek için ikiyüzlülüğü tercih etmiş şahsiyetsiz bir tip filmde kahraman olarak sunuluyor.

Esma dahil herkes onu Müslüman sanmaktadır. Öbür yandan Osmanlı, batılı devletlerin zorlamaları neticesinde yaptığı kanuni düzenlemelerle Hıristiyan tebaayı zımmîlikten vatandaşlığa getirmiştir. Yani Türk vatanına ortak olmuşlardır. Önceleri "Burası bizim de vatanımız" deme imtiyazı kazanan gâvur teba için ilerliyen yıllarda Türk vatanına ortak olmak yetmeyecektir ve "Burası bizim vatanımız, sizin değil" diyeceklerdir. Filmde bu yıllara değinilmemiştir, yani Türkler'in katledildiği, Anadolu'dan sürülmek istendiği yıllar filmin konusu değildir.

Kilise, gizli Hıristiyanlar'ın artık dinlerini açıklamasını istemektedir. Bu zor bir durumdur Mustafa için, kilise ile aşkı arasında kalmıştır. Çünkü, Hıristiyan olduğu bilinirse hayatında Esma olamayacaktır. Müslüman bir kızın bir Hıristiyan erkekle evlenmesi ne ictimâî, ne dinî, ne de kanunî olarak mümkündür. Mustafa, Esma’yı alıp götürecek ve açıklayacaktır durumunu. Esma’nın bunu mesele etmeyeceğinden emindir. İki sevgili kaçmaya hazırlanmaktadır ki, ani bir gelişmeyle her şey değişir. Şimdi, bir yasak aşktır Esma ile Mustafa’nın aşkı. Yine de her şeyi göze almaya hazırdırlar: ama bir de Esma’yı tutkuyla seven bir bey oğlu Mehmet vardır. Toplumsal koşullar, Esma ile Mustafa’nın aşkından daha güçlüdür. Yalan üzerine kurulmuş bu ilişkiyi devam ettirebilmek için Esma'nın kendi milletine ihanet etmesi gerekecektir. Yani iki yüzlü Mustafa, gerçek Mustafa olmak yerine Esma'yı milletinden koparmayı tercih etmektedir. Münafık Mustafa, eğer gerçekten aşıksa, neden münafıklıktan vaz geçip Müslüman olmuyor da, Esma'yı içinde yaşadığı Türk toplumundan koparıyor? Burada münafık Mustafa aslında bir fedakarlık yapmamaktadır. Başlangıçta kendini gizleyen bu münafık, durumunu itiraf ettikten sonra gerçekten Müslüman olmayı düşünmüyor. Bunun yerine Esma'yı peşine takıyor.
Kısacası bu film bir proje ve propaganda filmidir. Filmde Müslüman Türk toplumu içirsinde kendisini gizleyerek bir takım haksız avantajlar sağlayan münafık kripto gavurlar sevimli gösterilmeye çalışılıyor. Tabi bu kripto gavurların, İstiklâl Harbi esnasında Türklere yaptıkları zulümleri, işgâl ordularını ellerinde bayraklarla karşılamalarını da unutmamak gerekir.

Farklı etnik grupların şarkılarını söylediğini belirtip, bunlardan rahatsız olanların Türkiye'yi terketmesini isteyen Şevval Sam'ın böyle bir filmde oynaması şaşırtıcı olmadı.Türkler'e kapıyı gösterme cüretini kendinde bulan bu kadının Rumeli kökenli olması da ayrı bir renk katıyor filme.

Sine Arşiv olarak Türk'üm Müslüman'ım diyen herkesi bu filmi BOTKOT etmeye çağırıyoruz.

Yönetmen : Yusuf Kurçenli
Senaryo :
Oyuncular : Tuba Büyüküstün, Şevval Sam, Kenan Ece, Hakan Eratik, Aliye Esra Salebci
Filmin Türü : Romantik, Drama
Orijinal Adı : Yüreğine Sor
Yapımcı Firma : Film F
Yapım Yılı : 2010
Yapım Ülkesi : Türkiye
Orijinal Dili : Türkçe
Resmi Sitesi : http://www.yureginesor.com/
Dağıtıcı Firma : Özen Film
Vizyon Tarihi : 12.03.2010

Yorumlar